Je komt terug van een gezellig dagje shoppen en treft je auto aan met een ingetikte achterruit. Je laptop is gestolen, terwijl je ‘m nog wel zo goed uit het zicht in de kofferbak had verstopt. Uit het zicht? Vergis je niet: dieven kunnen feilloos traceren of er waardevolle spullen in je auto liggen, zelfs als je denkt dat niemand ze kan zien. Daarom geven we je graag een aantal praktische tips om een hoop narigheid te voorkomen zonder dat je meteen een duur alarmsysteem hoeft aan te schaffen.

Batterij verwijderen

Je laptop, waarvan jij dacht dat je ‘m onzichtbaar in de kofferbak had gelegd, blijkt bijvoorbeeld helemaal niet zo onzichtbaar te zijn. Met een zogenaamde wifi-tracker (een apparaatje van nog geen dertig euro) kunnen laptops met draadloze internetverbinding (wifi), bluetooth of infrarode verbindingen eenvoudig worden opgespoord. Moet je onverhoopt toch een laptop in de auto achterlaten? Haal dan in ieder geval de batterij eruit, zodat het apparaat stroomloos wordt.

Verwijder thuisgegevens

Niet alleen een laptop is te traceren. Ook de TomTom verraadt zichzelf. In Engeland was bij iemand behalve zijn auto ook zijn huis leeggeroofd. De dief vond op de TomTom die in de auto lag het thuisadres van de eigenaar. Dat stond namelijk voorgeprogrammeerd. Om dat te voorkomen, raden wij iedereen met een navigatiesysteem dan ook aan de thuisgegevens te wissen.

Bluetooth

De Bluetooth-functie van apparaten (zoals mobiele telefoons en GPS-ontvangers) is van buitenaf te detecteren. Schakel deze uit wanneer je een apparaat met Bluetooth onbeheerd achter moet laten.

Bevestiging navigatiesysteem


Zit er een los navigatiesysteem in je auto? Verwijder dan de bevestiging en veeg de afdruk die de zuignap van het navigatiesysteem op de voorruit maakt weg met een doekje. Aan de afdruk kunnen dieven zien dat er mogelijk een navigatiesysteem in de auto verborgen ligt.

Neem zoveel mogelijk waardevolle spullen mee


Neem je laptop altijd mee en leg hem dus niet in de kofferbak. Met een wifi-tracker is te zien in welke auto een laptop ligt. Vooral bij sportscholen, waar mensen vaak direct vanuit hun werk naar toe gaan, slaan dieven toe omdat ze weten dat men dan vaak de laptop in de kofferbak legt.

Wachtwoord

Indien mogelijk is het raadzaam om uw apparatuur met een goed wachtwoord te beveiligen. Op deze manier voorkomt u (tijdelijk!) dat uw persoonlijke gegevens in verkeerde handen komen. Pas eventueel versleuteling toe als er persoonlijke gegevens op de apparatuur staan.

Parkeren

Parkeer uw auto als het even kan in het zicht en op een goed verlichte parkeerplaats. Zet uw auto bij voorkeur op een bewaakte parkeerplaats, te herkennen aan de borden met Parking Non-stop of Parking 24 U.

Handschoenenkastje

Laat het handschoenenkastje open staan als u de auto verlaat, zodat iedereen kan zien dat er niets van waarde in zit.

Graveren

Graveer kenteken en landcode (NL) in alle autoruiten. Dieven vinden dat vervelend, want dan moeten alle ruiten vervangen worden voordat de auto wordt doorverkocht.

Stuur-pedaalslot

Een stuur-pedaalslot waarmee je stuur en rem of koppelingspedaal met elkaar verbindt, is effectief. En laat dan bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen.

Autosleutel

Neem altijd de sleutel uit het contact als je uitstapt en schakel – indien aanwezig – het alarmsysteem in.

Wielmoeren

Vervang van elk wiel één wielmoer door een afsluitbare of speciale moer. Zo beveilig je de wielen. Zoek een plek in de auto waar deze sleutel niet direct maar wel snel vindbaar is, ook handig als uw garage belt! Op deze manier heeft u bij bandenwissel altijd snel de sleutel bij de hand.

Alarmsysteem

Indien de auto af-fabriek is voorzien van een startonderbreker / alarmsysteem, dan is het nuttig om zelf tegen geringe kosten een tweede alarmsysteem in de auto te plaatsen. Koop er één met schakelaars voor onder de motorkap en achterdeuren. Voor iemand die een beetje handig is, is dit goed zelf te bevestigen. Vaak bezitten de af-fabriek gemonteerde alarmsystemen geen beveiliging voor onder de motorkap etc., waardoor men vaak snel bij het motorgedeelte kan komen. Het extra ingebouwde systeem gaat gelijk loeien als er iets geopend wordt (de motorkap of een deur) en geeft de dief daardoor minder tijd om iets weg te nemen.