Het ouderenzorgcentrum ‘Achter de Geraniums’ heeft nieuwe maatregelen getroffen om de veiligheid verder te verbeteren. Afgelopen week werden defibrillatoren in gebruik genomen en eerder deze maand werd in iedere kamer ook al een koolmonoxidemelder geplaatst.

Zeven locaties met defibrillatoren

De gemeente heeft op zeven verschillende locaties defibrillatoren hangen. Defibrillatoren staan ook wel bekend onder de naam AED. AED’s zijn apparaten die ingezet kunnen worden bij hartfalen en zijn beschikbaar voor iedereen die getraind is om met het apparaat te werken.

Telefonische melding in nood

Inwoners die zijn aangemeld bij een speciale website die binnenkort online gaat, krijgen in geval van nood een telefonische melding van het incident en een pincode om de defibrillator te gebruiken. Bij een hartstilstand telt iedere seconde en daarom is het belangrijk dat er snel wordt geschakeld. Het snelle gebruik van een defibrillator kan immers levensreddend zijn!

Locaties zeven defibrillatoren (AED’S)

De gemeente heeft zeven defibrillatoren (AED’s) in gebruik genomen. Naast het centrum voor ouderenzorg hangen de defibrillatoren op de volgende locaties in de gemeente:

  • Sporthal de IJsmeester, Hoofdstraat 6
  • Winkelcentrum de Promenade, Oranjestraat
  • Voetbalvereniging Vooruit Vooruit, Sportlaan 8
  • Buurtcentrum de Koffieleut, Dorpsstraat 11
  • Buurtwinkel Van Alle Markten Thuis, Onder de Linden 14
  • Hervormde kerk, Kerkstraat 11

Speciaal online alarmeringssysteem

Bij hartfalen is de kans op een succesvolle reanimatie het grootst als er binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren. Het is echter onmogelijk dat een ambulance binnen zes minuten overal ter plaatse is. Om inwoners in geval van reanimatie in te kunnen schakelen, wordt binnenkort een speciaal online alarmeringssysteem opgezet. Dit alarmeringssysteem is 24 uur per dag en zeven dagen per week inzetbaar. De gemeente zal bedrijven en inwoners binnenkort dan ook oproepen om hun AED te melden bij deze site, zodat het netwerk nog beter kan worden benut en de overlevingskansen bij hartfalen verder worden vergroot.

Koolmonoxidemelders voor het signaleren koolmonoxide

Naast defibrillatoren is iedere kamer in ouderenzorgcentrum ‘Achter de Geraniums’ eerder deze maand ook al voorzien van een koolmonoxidemelder. Gerrit Grijshaar, voorzitter van de raad van bestuur, licht toe: “Naast goede zorg staat ook veiligheid centraal binnen ons ouderenzorgcentrum. Koolmonoxide staat bekend als een sluipmoordenaar en vooral voor ouderen, die doorgaans niet al te best meer ter been zijn, is de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen vaak gering. Met een koolmonoxidemelder wordt een teveel aan koolmonoxide in een vroegtijdig stadium gesignaleerd en op die manier hopen wij ouderen meer tijd te bieden om zichzelf in veiligheid te brengen. Ook voor onze medewerkers zijn de melders absoluut een aanwinst. In het calamiteitenplan staat beschreven dat zij zich bij een melding van een teveel aan koolmonoxide zo snel mogelijk naar de betreffende kamer begeven om de cliënt te helpen zichzelf in veiligheid te brengen.”